Biztosan szükséged van kutyára? – Élet egy kutyával

Lemondás,idő,energia,pénz,szeretet… elköteleződés. Bizony, a kutyáknak is vannak igényeik, bár ez sokak fejében meg sem fordul. A kutya olyan mint a gyerek. Elköteleződés, ha eldöntöd hogy szeretnél, mindig mindenből a legjobbat kell megteremtened számára,időt és energiát kell bele szuszakolnod, ez mind rengeteg pénzbe kerül. Viszont: A KUTYA SENKINEK SEM KÖTELEZŐ!!  Ezt meggondolva dönts: kutyulni, vagy nem kutyulni? Mert ez itt a kérdés.

Mielőtt kutyát vásárolsz, olvass,számolj! Az életmódodhoz válassz kutyát, ne küllem alapján!

Van elég időd rá?

Egy kutya alsó hangon napi 3-4 órát jelent. Mert nem úgy működik hogy napi 3 simi és jól van.

Séta

Egy kertben tartott kutyának minimum napi 1-1,5 óra hosszú séta kell a lefárasztás mellett. Ezzel szemben, a lakásban ebet tartók több időt fognak ezzel tölteni, ugyanis egy átlagos egészséges egyed 8 órát bír ki két egészségügyi séta között. Tehát minimum napi 3 sétára lesz szükség.

Fizikai fárasztás

Ezen kívül a kutyát fárasztani is kell. Erre különféle mozgásformák vannak. Futás,úszás és különféle kutyás sportok. De ezt túrákkal, hosszabb sétákkal helyettesíthető. Ennek elég határozatlan időintervallumban kell elhelyezkednie, akkor tudod, hogy oké,ez így jó,nagyjából ennyi kell, hogyha a kutyád megfelelően elfáradt. Nevelt,lefárasztott kutya ismérve, hogy nem szökik,nem tombol, az energiáját levezette.

Az aktívság fajtánként változik!

 

Szellemi fárasztás

Egy kutyának átlagosan napi háromnegyed óra tanítás szükséges. Ezt maximum 15 (ideálisan 10) perces blokkokra kell szétszedni, ugyanis a figyelme ennyi ideig tart koncentráltan. A kutyaiskola jó ötlet, ez segít a gazdinak és a kutyusnak is.

A szellemi fárasztás igénye fajtánként változik!

Játék

Igen, fontos a játék is. Ez kb. fél-egy órát vesz igénybe,de jobb ha több.

Ha összeszeded, ez egy aktívabb fajtánál akár 5 órát is jelenthet! Bár egy mopsz esetében kevesebb,egy vizslánál több időre van szükséged.

Az ausztrál kelpie egy igazi energiabomba

Van elég pénzed rá?

Jönnek a piszkos anyagiak…

Maga a kutya változatos árban lehet. Akár ingyen is menthetsz menhelyről,vagy tenyésztőtől is elhozhatod 150-200 ezerért. Ez a Te döntésed.

Etetés

Dönthetsz a nyers etetés (B.A.R.F.) mellett.

De akár etethetsz is táppal. Jó minőségű, a kutya életkorának és aktivitásának megfelelő táppal. Hogy válaszd ki a számodra megfelelő tápot?

Az etetés havonta az állat egészségétől,méretétől,korától és különleges tápérték igényeitől függően 8.000-15.000 ft.

A kezdő költségek

Nyugi, ilyenkor mindenki sokat költ. Az alap dolgok mint például a kutyaház,a fekhely,az etető és itató tál,a játékok stb. egy nagy tételbe vannak összesűrítve és ez ijesztően hangzik. Viszont havi lebontással külön-külön is megveheted ezeket a felszereléseket, így nem annyira megterhelő mint ha mindent egyben vennél meg. Sokba fog fájni, viszont ha okosan csinálod, a jó minőségű játékokat veszed meg,picit többet költesz a kutyaházra mert  több ideig jó, akkor ezek éveken át hűen szolgálják majd kutyád kényelmét, és nem kell minden hónapban újra vásárolni.

Orvosi költségek

Mivel elvállaltad a kutyát, vállaltad a felelősséget is hogy gondozod! Ha egy kutyának bármilyen betegsége van, OLYAN NINCS, HOGY MAGÁTÓL MEGGYÓGYUL,HOGY NINCS RÁ PÉNZ,HOGY TÚL MESSZE VAN AZ ÁLLATORVOS,HOGY TÚL KÉSŐ VAN!! Ezek csak kifogások, a felelősség alól kibújások, hogy a végén azt mondhasd hogy nem a Te hibád. Pedig nagyon is! Aki az ilyen legalapvetőbb dolgokat nem csinálja meg, az teljességgel alkalmatlan az állattartásra, neki nem kell kutya ’’mert minek’’.

Mint tudjuk, az állatorvosi költségek olykor elég magasra rúghatnak. Ezért érdemes havonta 4-5 ezer forintot félretenni a váratlan helyzetekre.

 

Mindenki szeretne kutyát a családban?

Mint írtam, a kutya nem kötelező. Se apuka kedvéért,se a tündi-bündi 7 éves kis lányom kedvéért mert hadd legyen már kutyája! Ez gyakori hiba. Ugyanis, a tapasztalatok bizonyítják hogy az a személy aki nem akarta volna a kutyát, árt a legtöbbet. Nem fogadja el a helyes állattartást,vagy hogy a kutya élőlény, nem pedig kerti dísz. Sok esetben a kutyus menhelyen köt ki, vagy éppen lehetetlen életkörülmények között él. Mielőtt hazaviszel egy kutyát a családba, győződj meg róla, hogy mindenki azonos rajongással várja-e a blökit!

Ha minden szempontot kipipáltál, és nem találtál akadályt, sok sikert és büszke pillanatot kívánok a kutyatartáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.